Studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ontwerpen voor de Hollandse Waterlinie

Bed, Breakfast & Bunker, sauna in een kazemat, extra verdieping op Fort aan de Klop, een uitkijktoren op Werk aan de Waalse Wetering, een historische wandeling en groepsschuilplaats gecombineerd met glas en gaas.

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Eerstejaars studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, faculteit beeldende kunst en vormgeving, kregen een ontwerpopdracht in het kader van de Vrede van Utrecht 2012  

De opdracht luidde:
Transformeer een kleine bunker uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot een object dat toegankelijk is voor het publiek.

Docent: Sjoerd Schaapveld

Bekijk de bijzondere ontwerpen van de studenten:

Bed, Breakfast and Bunker,  B & B & B

August Loven

Voor de opdracht heb ik de groepsschuilplaats type 1918 II gekozen. Deze liggen naast Utrecht aan de Rhijnauwenselaan. Ik heb gekozen om een bed and breakfast te maken waar gasten een lang weekend of een midweek kunnen verblijven.

Wat ik gedaan heb is dezelfde vorm van de bestaande bunker gebruikt en op zichzelf gezet. In mijn ontwerp het ik geprobeerd het verschil te laten zien tussen het zware, dikke, benauwende en donkere van de bestaande bunker en de openheid, lichtheid en het zwevende van de nieuwe aanbouw.
Dit heb ik ook proberen te laten zien in het materiaalgebruik. De bestaande bunker was een en al beton en de nieuwe aanbouw bestaat voornamelijk uit glas en hout. Dit geeft openheid in de ruimte waardoor het zoveel groter lijkt dan de bestaande bunker waarvan de muren anderhalve meter dik zijn.

In de bestaande bunker is een tweepersoons slaapkamer en een badkamer met douche. En in de nieuwe aanbouw is het woon- en eetgedeelte, een keuken, een tweede tweepersoons slaapkamer (die te bereiken is via een aparte trap) en een deur naar het terras buiten.

Vanuit het woon- en eetgedeelte kijk je op het zuiden en westen. Bij het uitzicht op het westen zie je de andere bunkers met de aanbouw, ook deze kijken alleen op het zuiden en westen dus is het niet mogelijk bij elkaar naar binnen te kijken.

Dus, zin om een lang weekend of midweek de nieuwe Hollandse waterlinie te bezoeken?  Kom dat naar de “B & B & B”.

Geen beschrijving

Sauna kazemat type G

Jarich Agus

Al wandelend door de Hollandse waterlinie Tussen Utrecht en Bunnik, was ik op zoek naar de geschikte bunker voor het project. Tijdens de wandeling stuitte ik op een open veld, dat vol staat met op het eerste gezicht één type bunker.
Toen ik eenmaal door het veld liep, werd mijn aandacht getrokken door een bunker die een andere vorm heeft dan de rest. Dat was niet het enige, de bunker stond ook scheef in de grond en was zwaar aangetast. Waardoor de wapening bloot is komen te staan. In de scheuren groeien allerlei plantjes. In het midden van deze bunker zit een groot gat. Door het unieke uiterlijk heb ik gekozen voor deze bunker.
Vanwege de ligging en de vorm ben ik op het idee gekomen om een sauna van de bunker te maken. Voor het object wil ik de bunker behouden zoals die nu is. Om dit te realiseren heb ik het ontwerp niet direct op de bunker geplaatst, maar optisch laten zweven op de bunker. Waardoor er een afstand tussen oud en nieuw ontstaat.  
Alleen het dompelbad en de sauna zijn op de bunker gesitueerd, waardoor de oorspronkelijke bunker in het nieuwe ontwerp herkenbaar blijft.

Om de kleedruimte en de ontspanningsruimte te verbinden met de sauna, heb ik het houten pad van de bunker in een vloeiende boog laten doorlopen tot het dak. Tevens zijn de ligstoelen uit hetzelfde pad opgetrokken. Door de gebogen zinkconstructie heb ik juist een besloten en veilige sfeer willen creëren in deze weidse omgeving. Via het buitenpad kom je in de binnenplaats waar een open sfeer heerst.

Geen beschrijving

Fort aan de Klop: extra verdieping

Jeroen Muller

Voor het project waaraan ik heb deelgenomen op mijn school, heb ik als locatie Fort aan de klop gekozen. Voor dit fort heb ik een nieuwe verdieping ontworpen die bovenop het oude fort komt. Het fort huisvest al een brasserie waarvoor ik die nieuwe opbouw wilde ontwerpen.

Het is een behoorlijke uitbreiding met zowel een nieuwe binnenruimte als een deel dat ingericht is als dakterras. Er is in het ontwerp plaats bijgekomen voor 90 mensen.
Voor het ontwerp wilde ik graag een contrast maken tussen het oude en nieuwe. Ik ben voor een vrij dynamische vorm gegaan voor de opbouw. Hierdoor ontstaat er een contrast tussen het oude fort, dat vrij gestileerd is met zijn ronde vorm en gladde beton, tegenover het dynamische en moderne van de uitbouw bovenop het fort.
De opbouw bestaat van de buitenkant uit staal en glas. Dit geeft een hele moderne uitstraling en maakt de vorm dynamisch en vernieuwend. Van binnen wil ik weer een contrast met de buitenkant. Dus heb ik voor een houten vloer en houten muren gekozen, zodat er een warme sfeer van binnen ontstaat.

Om het niet te druk te laten worden, heb ik voor een simpele vorm gekozen van de meubels. De meubels laat ik wit zodat het een rustig geheel vormt tegen de drukke houten vloer en muren. De tafelbladen laat ik als enige deel van de meubels zijn oorspronkelijk hout kleur. 

Zo heb ik continu het contrast opgezocht voor alle elementen van het nieuwe gedeelte van de brasserie. Dit zorgt voor een mooi geheel waardoor alles als puzzel stukjes in elkaar valt en er een mooi geheel ontstaat.
Het resultaat is een dynamisch en moderne opbouw geworden wat een sterk contrast vormt met het oude fort, maar tegelijkertijd is het fort samen met de opbouw één geheel.

Geen beschrijving

Uitkijktoren

Linda van Stiphout

“Werk aan de Waalse Wetering” is een fort dat meedeelt aan de Hollandse Waterlinie. Ik heb voor deze locatie gekozen omdat het midden in de open weilanden ligt, waardoor men een goed zicht heeft op de omgeving.

Het project gaat over “vernieuwing”. Omdat dit fort erg oud is, heb ik gekozen om mijn ontwerp los van het fort te plaatsen. Waardoor er een groot contrast tussen oud en nieuw ontstaat. Om het toch één geheel te houden heb ik ervoor gekozen de ingang op het westen te plaatsen. Zoals gebruikelijk bij forten/bunkers.

Na een onderzoek analyse, heb ik ervoor gekozen het ontwerp de functie als uitkijktoren te geven. Belangrijk daarbij is dat het ontwerp bij de omgeving past. Daarom heb ik rekening gehouden met de heuvelachtige omgeving waarin het fort staat. Het ontwerp speelt namelijk met de omgeving door met de heuvels mee te lopen. Het is een grote dichte ruimte waar men na een stevige wandeling even tot rust kan komen. En daarbij van het prachtige uitzicht kan genieten. Boven deze glazen ruimte bevindt zich het uitkijkpunt die via een lange trap bereikbaar is. Onder de glazen ruimte is een informatiepunt gecreëerd, waar men informatie kan vinden over de Hollandse Waterlinie en het fort. Deze ruimte is gekoppeld aan de glazen ruimte.

Natuurlijk, sterk en kwetsbaar zijn begrippen die aansluiten bij deze omgeving. Met dat in het achterhoofd heb ik naar materialen gekeken en gekozen voor hout, cortenstaal en glas.

Geen beschrijving

Historische wandeling

Lisa Bloem

Nadat ik over het bunker pad had gelopen bij fort Rijnauwen, vond ik eigenlijk dat het daar niet interessant genoeg was om terug te komen. En daar wil ik wat aan gaan doen, door het pad te verduidelijken en het te voorzien van informatie.
Het pad zelf zal van hout worden gemaakt en 50 cm omhoog worden gebracht. Hiermee wil ik bereiken dat je bewust loopt over een pad die je langs verschillende bunkers zal leiden.

Bij enkele bunkers zal informatie te vinden zijn. Op een andere bunker staat een uitkijktoren van waaruit je mooi overzicht hebt over het gebied.
Het einde van het pad zal aflopen en leiden tot de laatste bunker die open kan worden gesteld voor publiek.

Ik hoop hiermee meer interesse te werven van  een breed publiek, dat het leuk gaat vinden wat meer te kijken naar bunkers in het landschap.

Geen beschrijving

Groepsschuilplaats bij Fort Ruigenhoek

Rosa Surachno

Bij dit project is het de opdracht geweest om een element uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie open te stellen voor publiek. De locatie die ik heb gekozen is een groepsschuilplaats bij Fort Ruigenhoek. Omdat een groepsschuilplaats een ontoegankelijke en massieve uitstraling heeft, heb  ik gekozen om in mijn ontwerp het contrast op te zoeken. Daarom heb ik van de gecreëerde ruimte op de bunker een lichte en open ruimte willen maken. De materialen zijn dan ook voornamelijk glas en gaas. De keuze om bovenop de bunker een ruimte te maken is voortgekomen uit het feit dat men pas goed de strategische ligging merkt wanneer men er boven op staat of zit. Daarbij komt een geweldig uitzicht over de weilanden en over het fort Ruigenhoek.

Het interieur van de groepsschuilplaats bevat enkel een lichtgevend pad zodat men nog steeds de massieve en beklemmende sfeer van de bunker ervaart. Het pad leidt men eerst naar nissen in de dikke muren waardoor deze dikte van de muren nog eens extra ervaren wordt. Deze nissen bevatten informatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie waardoor de bezoekers daadwerkelijk beseffen wat ze aan het bezoeken zijn. Vervolgens leidt het pad naar een glazen trap die via een weg buiten de groepsschuilplaats naar de ruimte bovenop de groepsschuilplaats gaat.

Geen beschrijving

Ontdek de Waterlinie tot in detail!

Vlieg over Waterlinie met de Waterlinie-Viewer

Nieuwsbrief voor professionals