UNESCO

stempel unesco_NLDe Nieuwe Hollandse Waterlinie staat op de voorlopige lijst van werelderfgoed van UNESCO voor 2019. In opdracht van het Linieteam bereidt het Kernteam UNESCO de voordracht voor. Het nominatiedossier en het managementplan zijn in de maak.

Nominatie in het kort

In 2019 hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de werelderfgoedlijst te komen. De Stelling van Amsterdam heeft al vanaf 1996 de status van UNESCO. Nederland is druk bezig om die status uit te breiden met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De werelderfgoedstatus is belangrijk voor het behoud en de ontwikkeling van de forten en voor het toerisme.

Renovatie en ontwikkeling

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de renovatie en ontwikkeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er is meer dan 200 miljoen euro geïnvesteerd in het herstel en de ontwikkeling. De forten en vestingen zijn gerenoveerd, bunkers zijn hersteld en er zijn recreatievoorzieningen gecreëerd. En in oktober 2015 heeft het Waterliniemuseum Fort bij Vechten in Bunnik haar deuren geopend. De UNESCO status biedt de kans om al deze publieke investeringen nog beter te laten renderen in de toekomst.

Waarom samen met de Stelling van Amsterdam?

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam zijn erfgoed van wereldniveau. Ze zijn uniek en verdienen het om behouden te blijven voor volgende generaties. In militair-historisch opzicht is de Stelling van Amsterdam het ultieme sluitstuk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De twee waterlinies samen vertellen het verhaal van deze strategische inzet van water bij de verdediging van Nederland. De uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie maakt het beeld van de ‘grootsheid’ compleet.

Wilt u meer weten over het Werelderfgoed van Nederland? Bekijk de website Werelderfgoed